Totalna improwizacja, która okazała się strzałem w dziesiątkę :)
Składniki:
Ciasto chlebowe:
1 bochenek świeżego (ewentualnie czerstwego) chleba (500 g) - u mnie słonecznikowy
10 łyżek kaszy mannej
150 g cukru
125 g margaryny
1 szklanka mleka
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z owocami:
300 g dżemu dyniowego
300 g owoców winogrona białego
1 opakowanie galaretki pomarańczowej (na 1/2 L wody)
2 łyżki mąki kukurydzianej
Ciasto z chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb pokroić na małą kosteczkę. Mleko, margarynę i cukier zagotować - do gorącego płynu wrzucić chleb i wymieszać. Lekko ostudzić. Do masy wbić jajka, wsypać kaszę manną i proszek do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto chlebowe przełożyć do blachy (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Dżem wymieszać z owocami winogrona. Wsypać suchą galaretkę i mąkę kukurydzianą - dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto chlebowe. Piec 45 min (180 - 200st. C).
3.Upieczone ciasto wystudzić.
4.Następnie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Porady
Do przygotowania ciasta świetnie nadaje się też chleb razowy lub żytni na miodzie.
Komentarze