Ciasto z budyniem i brzoskwiniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, cukier puder, cukry wanilinowe oraz 2 jajka i żółtko.Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki lub zamrażarki na ok. 30 min. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta. Formę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, ciastem wylepić dno. Po nakłuwać widelcem.
2.Budynie i mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Następnie wlać mieszankę i cały czas mieszając, gotować na małym ogniu do uzyskania gęstego kremu. Budyń lekko ostudzić.
3.Masę budyniową wyłożyć na kruchy spód. Brzoskwinie wyjąć z puszki, osączyć na sicie z syropu. Owoce pociąć na kostkę i rozłożyć na budyniu, dociskając.
4.Na brzoskwinie zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i piec 40-45 min. Gotowe ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Porady
Do wypieku można użyć także ananasów z puszki, moreli lub jabłek.
Komentarze