Ciasto z budyniem i brzoskwiniami.

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis znaleziony w starym zeszycie mojej mamy. Przygotowywane z moją wnuczką Wiktorią.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g masła
    1 żółtko 2 jajka
    2 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka krupczatki
    1 szklanka cukru pudru
    2 opakowania cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń

    1 l mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 budynie cytrynowe
    2 łyżki cukru

    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiktoria miesza wszystkie składniki. 1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, cukier puder, cukry wanilinowe oraz 2 jajka i żółtko.Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki lub zamrażarki na ok. 30 min. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta. Formę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, ciastem wylepić dno. Po nakłuwać widelcem.
  • 2. Budynie i mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Następnie wlać mieszankę i cały czas mieszając, gotować na małym ogniu do uzyskania gęstego kremu. Budyń lekko ostudzić.
  • Układanie brzoskwiń na budyniu. 3. Masę budyniową wyłożyć na kruchy spód. Brzoskwinie wyjąć z puszki, osączyć na sicie z syropu. Owoce pociąć na kostkę i rozłożyć na budyniu, dociskając.
  • Reszta ciasta na brzoskwinie. 4. Na brzoskwinie zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i piec 40-45 min. Gotowe ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Porady

Do wypieku można użyć także ananasów z puszki, moreli lub jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować