Ciasto serowe:
60 dag zmielonego sera
30 dag cukru pudru
6 jajek
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2 kostki margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto serowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto serowe: Margarynę utrzeć, dodając stopniowo żółtka, cukier, ser, budyń i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę, dodać do sera i lekko wymieszać. Piec 40-50 min w tem. 170*C.
2.Ciasto orzechowe: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, orzechy, roztopioną (ostudzoną) margarynę i proszek do pieczenia. Upiec 2 placki lub 1 i przekroić na pól. Piec 40-50 min w tem. 180*C.
3.Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce śmietany.
4.Przełożenie: Ciasto orzechowe - masa - ciasto serowe - masa - ciasto orzechowe - polewa.
Porady
Ciasto można dodatkowo posypać jeszcze pokrojonymi drobno orzechami.
Komentarze