Ciasto serowo-orzechowe

4.5 (189 ocen)

Pyszny, wilgotny sernik z dodatkiem orzechów.

Składniki:

  • Ciasto serowe:
    60 dag zmielonego sera
    30 dag cukru pudru
    6 jajek
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/2 kostki margaryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    6 jajek
    10 dag orzechów krojonych
    1 szkl cukru
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kostka masła
    1 szkl kwaśnej śmietany
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Ciasto serowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto serowe: Margarynę utrzeć, dodając stopniowo żółtka, cukier, ser, budyń i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę, dodać do sera i lekko wymieszać. Piec 40-50 min w tem. 170*C.
  • 2. Ciasto orzechowe: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, orzechy, roztopioną (ostudzoną) margarynę i proszek do pieczenia. Upiec 2 placki lub 1 i przekroić na pól. Piec 40-50 min w tem. 180*C.
  • 3. Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce śmietany.
  • 4. Przełożenie: Ciasto orzechowe - masa - ciasto serowe - masa - ciasto orzechowe - polewa.

Porady

Ciasto można dodatkowo posypać jeszcze pokrojonymi drobno orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.33 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować