Ciasto serowo-jabłkowe z orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), wyłożyć ciasto, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i piec na złoty kolor ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni.
2.Jajka ubić z cukrem, dodać dwukrotnie zmielony ser i dokładnie wymieszać. Budyń rozrobić w mleku i dodać na sera. Ser gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Często mieszać żeby masa się nie przypaliła. Ser powinien odchodzić od garnka. Ciepłym przełożyć placek.
3.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać cukrem, dodać wodę i zagotować. Dodać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzoną masą przekładać placki.
4.Masa orzechowa: wszystkie składniki masy lekko zagotować. Lekko przestudzoną wyłożyć na placek.
Placki są bardzo cieniutkie więc można je upiec w nieco mniejszej blaszce. Ja podałam wymiary blachy w której ja wykonałam.
Możemy również użyć sera z wiaderka.
Komentarze