Ciasto pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z podanych składników zagniatamy ciasto kruche: 4 szkl mąki, 6 żółtek, cukry, śmietana, proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dajemy kakao i zagniatamy. Ciasta wkładamy do zamrażalnika na ok pół godziny.
2.Po tym czasie ścieramy jedną część ciasta jasnego do blaszki o wymiarach 25x35 cm i podpiekamy spód ok 15 min do zrumienienia.
3.Podpieczony spód smarujemy dźemem, na to ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto ciemne, na ciasto ciemne wykładamy ubitą pianę z białek. Podczas ubijania piany dodajemy do niej 4 łyżki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na wierzch ścieramy reszte ciasta jasnego
4.Pieczemy ok pół godziny do czasu aż wierz ciasta będzie rumiany w temp 180 stopni
Komentarze