Ciasto pleśniak

4.96 (203 ocen)

  • 60 min

szybkie i łatwe ciasto na każdą okazję

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki maki, 6 jajek, cukier waniliowy, pół szklanki cukru kryształu, kubeczek śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g margaryny, 3 łyżki kakao, dżem porzeczkowy, 2 łyżki maki ziemniaczanej do piany.
Wystaw ocenę:

4.96 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników zagniatamy ciasto kruche: 4 szkl mąki, 6 żółtek, cukry, śmietana, proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dajemy kakao i zagniatamy. Ciasta wkładamy do zamrażalnika na ok pół godziny.
  • 2. Po tym czasie ścieramy jedną część ciasta jasnego do blaszki o wymiarach 25x35 cm i podpiekamy spód ok 15 min do zrumienienia.
  • 3. Podpieczony spód smarujemy dźemem, na to ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto ciemne, na ciasto ciemne wykładamy ubitą pianę z białek. Podczas ubijania piany dodajemy do niej 4 łyżki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na wierzch ścieramy reszte ciasta jasnego
  • 4. Pieczemy ok pół godziny do czasu aż wierz ciasta będzie rumiany w temp 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować