Ciasto piankowe -bez pieczenia

4.5 (140 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto dla amatorów słodkich deserów, którzy nie lubią się przemęczać przy ich przygotowaniu. Ciasto jest o tyle proste, że nie wymaga pieczenia, a więc i specjalnych zdolności kulinarnych, a skoro wyszło mnie wyjdzie i wam Najbardziej pracochłonna była dekoracja, reszta to pikuś

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na spód ciasta:

    250 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
    50 g roztopionego masła
    50 g roztopionej czekolady (opcjonalnie, jeśli chcecie żeby spód był słodszy)

    Składniki na mus:

    200 g pianek marshmallows
    125 ml mleka 3,2%
    50 ml likieru truskawkowego u mnie Bols
    375 ml kremówki
    opcjonalnie barwnik czerwony
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto piankowe -bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód miksujemy w malakserze i ugniatamy ciasto i przekładamy do delikatnie wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do lodówki.

    wykonanie musu: W rondelku umieszczamy mleko i pianki i mieszamy tak długo na małym ogniu, aż pianki nam się rozpuszczą. Pamiętajmy jednak że nie mogą się zagotować, ponieważ zawarta w piankach żelatyna straci swoje właściwości ściągające. Następnie piankowe mleczko przelewamy do innego chłodnego naczynia i dodajemy likier, zostawiamy żeby lekko przestygło. W tym czasie ubijamy kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą konsystencję. Gdy pianki trochę przestygną łączymy je z bitą śmietaną i przelewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 h a najlepiej na noc

    Dekoracja ciasta:

    Rozpuściłam cukier z odrobiną wody tworząc gęsty ciągnący się karmel.
    Na papierze do pieczenia położyłam łyżkę wazową dnem do góry, po czym fantazyjnymi ruchami pokryłam ją stróżkami karmelu tworząc koszyczek, który po kilkudziesięciu sekundach z łatwością można było już zdjąć.

Porady

Jeśli wlejecie trochę więcej mleka i masa będzie dosyć płynna nie martwcie się wyjdzie wam w efekcie ciasto o podwójnej strukturze tak jak mnie :) tzn. góra będzie z delikatnej pianki, a dół bardziej zbity jak w sernikach na zimno. Jeśli masa wyjdzie wam gęsta całe ciasto będzie piankowe, jedna i druga opcja jest super smaczna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować