Ciasto, które smakiem bardzo przypomina deser o tej nazwie. Na białkowo-orzechowym spodzie wyłożone są 2 masy: waniliowa i czekoladowa, a wszystko posypane jest obficie posypane siekanymi orzechami laskowymi.
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
ciasto:
6 białek
150 g cukru
2 łyżki oleju
100 g mielonych orzechów laskowych
50 g mąki pszennej
masa:
6 żółtek
3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml)
2 budynie waniliowe z cukrem
50 g cukru
100 g mlecznej czekolady
350 g masła
ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu
1.ciasto:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dolać olej, krótko zmiksować. Do miski wsypać mąkę i orzechy, połączyć ze sobą, wsypać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.
2.masa:
Do rondelka wlać 2 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
Do miski wyłożyć żółtka, wlać pozostałe mleko, wsypać budynie, zmiksować.
Zagotowane mleko zdjąć z palnika, wlać masę budyniową, wymieszać, wstawić z powrotem na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Gorący budyń podzielić na dwie równe części, do jednaj dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia i uzyskania jednolitego koloru. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Masło podzielić na pół, do każdej części z osobna wkręcać ostudzony budyń. Gdyby zdarzyło się że masa się zważy w trakcie jej robienia, wystarczy do osobnej miski dać łyżkę masła i z powrotem powoli dodawać masę budyniową,
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę waniliową, wyrównać, wyłożyć masę czekoladową, wyrównać. Wierzch posypać mielonymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Komentarze