Ciasto malina w stogu siana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Fajne połączenie ciasta kruchego i greckiego kataifii

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • forma 20x30cm

    1/2 opakowania ciasta kataifi
    3/4 kostki masła
    kruche ciasto na 1 blaszkę

    masa budyniowa z malinami:
    0,75 l mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    1/2 kostki masła
    1 garść malin

    masa karmelowa:
    4-5 łyżek masy budyniowej
    1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Ciasto malina w stogu siana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone kruche ciasto (zagniatamy ok.1/2 masła, 1 szklanka mąki, 3 żółtka, 3 łyżki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia), ścieramy na tarce o grubych oczkach na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

    Ciasto kataifi rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy do zarumienienia około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Mi wyszły 2 blaty z tego ciasta. Jeden pokruszyłam na wierzch ciasta

    Masa budyniowa:
    1 szklankę mleka mieszamy trzepaczką z żółtkami, cukrem,cukrem waniliowym,mąkami. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę z żółtkami. Gotujemy chwilę mieszając. Powinien powstać budyń. Ugotowany budyń studzimy. Zupełnie zimny budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej ( z zimnym masłem prosto z lodówki masa się rozwarstwi)

    Masa karmelowa:
    Gotową masę kajmakową z puszki miksujemy z 4-5 łyżkami masy budyniowej.

    wykonanie:

    Na blat z kruchego ciasta smarujemy masę budyniową, którą posypujemy warstwą malin.
    Na malinach układamy 1 blat ciast kataifi.
    Na tym cieście kładziemy masę karmelową.
    Masę karmelową przykrywamy drugim blatem kataifi. (wierzch można też posypać takim pokruszonym blatem)

    Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy niteczki ciasta kataifi nabiorą wilgoci z masy i zmięknął, łatwiej je wtedy kroić.

Porady

kruche ciasto miałam zamrożone w lodówce, zostało mi z poprzedniego wypieku więc trudno mi określić dokładnie ilość kruchego ciasta, mi starczyło na upieczenie jednego blatu do ciasta w formie 20x30 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować