Ciasto malina w stogu siana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schłodzone kruche ciasto (zagniatamy ok.1/2 masła, 1 szklanka mąki, 3 żółtka, 3 łyżki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia), ścieramy na tarce o grubych oczkach na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto kataifi rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy do zarumienienia około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Mi wyszły 2 blaty z tego ciasta. Jeden pokruszyłam na wierzch ciasta
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka mieszamy trzepaczką z żółtkami, cukrem,cukrem waniliowym,mąkami. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę z żółtkami. Gotujemy chwilę mieszając. Powinien powstać budyń. Ugotowany budyń studzimy. Zupełnie zimny budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej ( z zimnym masłem prosto z lodówki masa się rozwarstwi)
Masa karmelowa:
Gotową masę kajmakową z puszki miksujemy z 4-5 łyżkami masy budyniowej.
wykonanie:
Na blat z kruchego ciasta smarujemy masę budyniową, którą posypujemy warstwą malin.
Na malinach układamy 1 blat ciast kataifi.
Na tym cieście kładziemy masę karmelową.
Masę karmelową przykrywamy drugim blatem kataifi. (wierzch można też posypać takim pokruszonym blatem)
Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy niteczki ciasta kataifi nabiorą wilgoci z masy i zmięknął, łatwiej je wtedy kroić.
Porady
kruche ciasto miałam zamrożone w lodówce, zostało mi z poprzedniego wypieku więc trudno mi określić dokładnie ilość kruchego ciasta, mi starczyło na upieczenie jednego blatu do ciasta w formie 20x30 cm
Komentarze