Ciasto leśny mech z galaretką i grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić na sitku. Ja robię to wieczorem i zostawiam na całą noc.
Galaretkę przygotować w 400 ml wody wylać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać porcjami szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie dodawać naprzemiennie i małymi porcjami olej i mąki. Gdy masa będzie jednolita wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra-dół i piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Ściąć około 1,5 cm ciasta z wierzchu i odłożyć do pokruszenia.
Zimną śmietankę razem z mascarpone ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na końcu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie wymieszać ( nie miksować). Rozsmarować na cieście a na górę pokruszyć ścięte ciasto. Udekorować owocami granatu i ułożyć grzybki. Ciasto odłożyć na 2-3 godziny do lodówki by śmietana stężała.
Komentarze