Ciasto kruche ze śliwkami w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób

Zwykłe kruche ciasto zamienia się w wykwintny placek dzięki dodatkowi czekolady.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • o CIASTO:
    o 260g mąki pszennej,
    o 30g cukru pudru,
    o 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    o 1 cukier wanilinowy (16g),
    o 135g masła,
    o 2 żółtka,
    o 1 łyżka zimnej wody,
    o MASA CZEKOLADOWA ZE ŚLIWKAMI:
    o 135g czekolady mlecznej,
    o 65g masła,
    o 2 jajka,
    o 1 i 1/3 łyżki mąki pszennej,
    o 40g cukru,
    o Szczypta cynamonu,
    o 800g śliwek węgierek (waga z pestkami),
    o KRUSZONKA:
    o 65g zimnego masła,
    o 105g mąki,
    o 80g cukru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto

Ciasto kruche ze śliwkami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Formę 23x28cm wyściel papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj zimną wodę i żółtka i zagnieć kruche ciasto. Z ciasta utwórz kule i schowaj do zamrażarki na 1h. Po tym czasie ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki do foremki. Foremkę z ciastem wstaw do lodówki, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    Śliwki wypestkuj. Składniki kruszonki wymieszaj i rozetrzyj między palcami. Czekoladę razem z masłem roztop w kąpieli wodnej. Dodaj mąkę, cukier, cynamon i jajka – dobrze wymieszaj. Masę czekoladową wylej na starte kruche ciasto. Następnie ułóż połówki śliwek. Ciasto piecz 15 minut. Następnie ciasto szybko wyjmij, posyp kruszonką i piecz jeszcze około 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować