Ciasto z kropelkami czekolady

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Wyśmienite, pachnące cynamonem, o smaku czekolady. Idealne do kawy.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 115 g masła,
    100 g cukru,
    225 g śmietany 18%,
    250 g mąki,
    1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody,
    2 jajka,
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

    DODATKOWO:
    200 g kropelek czekoladowych (lub posiekanej czekolady),
    1 łyżeczka cynamonu+3 łyżeczki cukru

Ciasto z kropelkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Formę 20x20cm wyściel papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Utrzyj masło z cukrem na puch (5 minut). Dodaj jajka, jedno po drugim i utrzyj po 30 sekund. Dodaj suche składniki, śmietanę i ekstrakt z wanilii i wymieszaj krótko, do połączenia. Połowę ciasta wyłóż do formy. Wyłóż połowę kropelek czekoladowych. Następnie wyłóż resztę ciasta. Na wierzch wysyp pozostałe kropelki czekoladowe. Całość posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35 minut, do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy