Ciasto kruche z truskawkami i kruszonką kokosową

4.5 (171 ocen)

  • 45 min

Smaczne ciasto z owocami. Idealne na przyjęcie rodzinne lub do kawki.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki tortowej
    4 żółtka
    2 białka
    250 g margaryny
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka kokosowa:
    125 g masła
    3 czubate łyżki kokosu
    1 szklanka maki tortowej
    1/2 szklanki cukru

    Ponadto:
    2 płaskie łyżki kakao
    500 g świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Ciasto kruche z truskawkami i kruszonką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Przygotowujemy kruche ciasto:
    Do miski przesypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodajemy miękką margarynę. Wbijamy żółtka, wlewamy białka.
  • wyrabianie ciasta kruchego 2. Wyrabiamy wszystkie składniki na plastyczne ciasto.
  • kruche ciasto nakłuwane widelcem 3. Ciasto od razu wykładamy równo na blaszkę, o wymiarach: 34x23cm. Nakłuwamy dosyć gęsto widelcem.
    Blaszkę wykładamy pergaminem.
  • ciasto kruche oprószone kakao 4. Ciasto kruche oprószamy przesianym kakao.
  • świeże truskawki 5. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.
  • pookładane truskawki na kruchym cieście 6. Truskawki przekrawamy na pół, skórką układamy na cieście.
  • kruszonka kokosowa 7. Robimy kruszonkę: mąkę, cukier, kokos, masło- zagniatamy razem w miseczce.
  • ciasto kruche z kruszonką i truskawkami- przed pieczeniem 8. Kruszonkę wysypujemy na truskawki. Lekko wgniatamy.
  • ciasto kruche z truskawkami i kruszonką kokosową- po upieczeniu 9. Ciasto pieczemy w 170 stop. C przez ok. 35 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
    Na chwilkę zostawiamy w wyłączonym piecu.
  • pokrojone ciasto kruche z truskawkami 10. Ciasto studzimy w blaszce, wyjmujemy, zdejmujemy pergamin. Ciasto wykładamy na deseczkę.
    Kroimy na kwadraciki, przekładamy na ozdobny talerzyk lub szklaną paterę.
  • ciasto kruche z truskawkami i kruszonką kokosową 11. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto mają temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Ja kruche ciasto wyrabiam w misce, nie wymaga wałkowania, bo jest plastyczne. Łatwo je wyłożyć na blaszkę. Z pozostałych żółtek możemy sobie zrobić kogel- mogel z cukrem, cytryną- idealny na chrypkę. Zamiast kakao, możemy do oproszenia ciasta użyć kawy zmielonej. Kruszonka powinna mieć konsystencję lekko rozsypującą się. Ciasto jest aromatyczne, smaczne i proste w wykonaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Posypka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować