Drożdżowe ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką kokosową

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pulchny, smaczny wypiek, który znika w mig. Polecam do kawki lub na podwieczorek lub przyjęcie na powietrzu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto :
    1 kg mąki tortowej
    1 szklanka mleka 3,2 %
    1 szklanka cukru
    4 duże, wiejskie jajka
    70 g świeżych drożdży
    200 g masła
    1 łyżka cukru waniliowego

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    3 czubate łyżki kokosu
    100 g miękkiego masła

    Ponadto:
    400 g obranego rabarbaru
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Drożdżowe ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Rozczyn drożdżowy:
    W miseczce rozcieramy drożdże z 2 łyżkami maki, 1 łyżką cukru i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • składniki na ciasto drożdżowe 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy, wlewamy stopione masło.
  • roztrzepane jajka 3. Roztrzepujemy całe jajka. Wlewamy do miski, do reszty składników.
  • wyrabianie ciasta drożdżowego 4. Wlewamy resztę mleka, dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ręką, szybko wyrabiając. Ciasto powinno być plastyczne, odchodzić do dłoni.
  • wyrastanie ciasta drożdżowego 5. Przykrywamy ściereczką, oczekujemy na podrośnięcie. Stawiamy w ciepłym miejscu.
  • kruszonka kokosowa 6. Przygotowujemy kruszonkę:
    Mieszamy razem wszystkie składniki, aby powstała kruszonka.
  • rabarbar 7. Rabarbar myjemy, obieramy z cienkiej skórki, kroimy w kostkę.
  • rabarbar wymieszany z cukrem 8. Rabarbar łączymy z cukrem- w miseczce. Ilość cukru zależy od kwaśności rabarbaru. Ja dodałam 3 łyżki cukru.
  • dojrzałe truskawki 9. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Osuszamy. Kroimy w grubszą kostkę, a małe na pól.
  • ciasto drożdżowe w blaszce 10. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Równo wypełniamy wyrośniętym drożdżowym ciastem.
  • owoce poukładane na cieście drożdżowym 11. Układamy na cieście owoce dowolnie, albo na przemian, albo pół na pół. Lekko je wciskamy.
  • ciasto drożdżowe z owocami- przed pieczeniem 12. Na owoce rozkruszamy posypkę kokosową. Leciutko wciskamy w ciasto.
  • upieczone ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 13. Ciasto pieczemy w 160 stop. C przez ok. 45 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy tam jeszcze chwilę ciasto.
  • ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką- w przekroju 14. Ciasto studzimy, wówczas wyjmujemy z formy, zdejmujemy pergamin. Przekładamy na deseczkę.
  • ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką 15. Ciasto kroimy na porcje, układamy na ozdobnej paterze.
  • ciasto drożdżowe z rabarbarem i kokosową kruszonką 16. Porcje, osobno z truskawkami, a osobno z rabarbarem.
  • ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem, kruszonką kokosową 17. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojowa. Sypkie- przesiewamy. Masło topimy, studzimy. Czas przygotowania podany jest- bez czasu oczekiwania na wyrastania. Wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu. Im wyższa, tym ciasto szybciej wyrasta. Owoce nie powinny być zbyt miękkie, aby mocno nie rozpadły się podczas pieczenia. Wymiar blachy do pieczenia, to: 33x24 cm. Słodzę tylko rabarbar, bo truskawki zwykle są słodkie. Ciasto po upieczeniu jest smaczne, aromatyczne i bardzo wysokie, czyli podzielne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kokos Masło Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować