Ciasto kruche z bezą i dżemem

4.5 (181 ocen)

600 Pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, kwaśnego dżemu i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    4 jajka
    1 margaryna
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    Szczypta soli
    2 łyżki kakao
    1/2 słoika dżemu
    1 szklanka cukru do piany
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Ciasto kruche z bezą i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek oddzielić od żółtek.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnice. Dodać 4 żółtka, margarynę, śmietanę, ocet i sól. Wyrobić ciasto.
    Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dołożyć kakao i wyrobić.
    Dwie części - jasną i ciemną - włożyć do zamrażalnika na czas kolejnych etapów.
  • 2. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Białka z cukrem ubijać ok. 5 min, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  • 3. Jasną część wyłożyć na blachę (o wymiarach około 35x20) i posmarować dżemem. Na warstwę dżemu zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na to nałożyć ubitą z białek i cukru pianę, a następnie zetrzeć jasne ciasto.
  • 4. Ciasto piec w temp. 200st ok 40-45 min. Kroić po wystygnięciu.

Porady

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować