Krówka z cappuccino

5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Ulubione ciasto mojego męża i synka.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 paczka (350 g) herbatników
    puszka masy krówkowej
    4 łyżki kawy cappuccino

    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    2 budynie śmietankowe
    galaretka cytrynowa
    kostka margaryny

    Masa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany kremówki 36%
    2 śmietan-fiksy
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Krówki

Krówka z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszce o wymiarach 40x24 rozkładamy warstwę herbatników.
    Krem: Odlewamy 0,5 szklanki mleka i rozrabiamy w niej 2 budynie, a resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru, gotujemy budyń.Do gorącego budyniu dodajemy galaretkę cytrynową( proszek) i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy . Zimny budyń ucieramy z kostką margaryny.
  • image-08xw9o0 2. Masę budyniową wykładamy na herbatniki, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
  • image-0lo6aky 3. Na herbatniki rozkładamy masę krówkową i przykrywamy warstwą herbatników.
  • image-0pyhtqy 4. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z 2 śmietan- fiksami, słodzimy wg uznania cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Przed samym podaniem posypujemy cappuccino

Porady

Ciasto nadaję się do jedzenia po około 3 godzinach gdy herbatniki zmiękną a najlepsze jest na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować