Krówka z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blaszce o wymiarach 40x24 rozkładamy warstwę herbatników.
Krem: Odlewamy 0,5 szklanki mleka i rozrabiamy w niej 2 budynie, a resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru, gotujemy budyń.Do gorącego budyniu dodajemy galaretkę cytrynową( proszek) i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy . Zimny budyń ucieramy z kostką margaryny.
2.Masę budyniową wykładamy na herbatniki, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
3.Na herbatniki rozkładamy masę krówkową i przykrywamy warstwą herbatników.
4.Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z 2 śmietan- fiksami, słodzimy wg uznania cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Przed samym podaniem posypujemy cappuccino
Porady
Ciasto nadaję się do jedzenia po około 3 godzinach gdy herbatniki zmiękną a najlepsze jest na drugi dzień
Komentarze