Ciasto kawowo - czekoladowo – rumowe

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepyszne, pachnące i wilgotne ciasto.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto kakaowe:
    150 gramów cukru
    25 gramów ciemnego kakao
    115 gramów mąki tortowej
    40 gramów stopionego, schłodzonego masła
    6 jaj (żółtka i białka osobno)
    4 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    poncz do ciasta kakaowego:
    ¾ - 1 szklanka mocnego osłodzonego espresso
    1 łyżka ciemnego rumu

    krem czekoladowy:
    250 gramów śmietanki kremówki 30%
    4 kopiaste łyżki cukru pudru
    1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
    40 gramów startej na dużych oczkach czekolady
    1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody

    krem kawowo – rumowy:
    250 gramów śmietanki kremówki 30%
    1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
    0,5 łyżeczki sypkiej kawy mielonej
    2 - 3 łyżki ciemnego rumu
    1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
    4 kopiaste łyżki cukru pudru

    blat biszkoptowy:
    2 jaja
    2 łyżki (z małą górką) mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżka ciemnego kakao
    4 łyżki (z małą górką) cukru pudru
    ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

    masa śmietanowa:
    200 gramów śmietanki kremówki 30%
    1,5 - 2 łyżki cukru pudru
    1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wrzątku
    1 śmietanfix
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kawowo - czekoladowo – rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blachę o boku 24 cm wyłożyć dość wysoko papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu.
  • 2. Następnie upiec blat biszkoptowy.
    Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
    Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm lub na kwadratową blaszkę o boku 24 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy i nasączamy 1/3 ponczu.

    Krem czekoladowy.
    Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).
    Śmietankę ubijamy na pół – sztywno (zapobiegniemy w ten sposób zważeniu się masy), następnie dodajemy cukier puder, wsypujemy kakao, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kakaowej, mieszamy, całość usztywniacza wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Potem wsypujemy startą czekoladę, mieszamy łyżką. Krem czekoladowy wykładamy na spodni blat ciasta kakaowego, przykrywamy wierzchem ciasta, lekko dociskamy, nasączamy go 1/3 ponczu i wkładamy do lodówki.
  • 3. Krem kawowo – rumowy.
    Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).
    Śmietankę ubijamy na pół - sztywno, następnie dodajemy cukier puder, wsypujemy kawę, dolewamy rum, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kawowej, mieszamy, wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Wsypujemy kawę ziarnistą i mieszamy łyżką.
    Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy naponczowanym cienkim blatem biszkoptowym, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki.
  • 4. Masa śmietanowa.
    Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku, schładzamy.
    Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Schłodzoną żelatynę hartujemy 1 łyżką masy śmietanowej, mieszamy, następnie energicznym ruchem wlewamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach.
    Masę rozsmarowujemy na cienkim blacie biszkoptowym, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

Zamiast rumu możemy dodać aromat rumowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować