Ciasto kawowo - czekoladowo – rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blachę o boku 24 cm wyłożyć dość wysoko papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu.
2.Następnie upiec blat biszkoptowy.
Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm lub na kwadratową blaszkę o boku 24 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy i nasączamy 1/3 ponczu.
Krem czekoladowy.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).
Śmietankę ubijamy na pół – sztywno (zapobiegniemy w ten sposób zważeniu się masy), następnie dodajemy cukier puder, wsypujemy kakao, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kakaowej, mieszamy, całość usztywniacza wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Potem wsypujemy startą czekoladę, mieszamy łyżką. Krem czekoladowy wykładamy na spodni blat ciasta kakaowego, przykrywamy wierzchem ciasta, lekko dociskamy, nasączamy go 1/3 ponczu i wkładamy do lodówki.
3.Krem kawowo – rumowy.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).
Śmietankę ubijamy na pół - sztywno, następnie dodajemy cukier puder, wsypujemy kawę, dolewamy rum, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kawowej, mieszamy, wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Wsypujemy kawę ziarnistą i mieszamy łyżką.
Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy naponczowanym cienkim blatem biszkoptowym, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki.
4.Masa śmietanowa.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku, schładzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Schłodzoną żelatynę hartujemy 1 łyżką masy śmietanowej, mieszamy, następnie energicznym ruchem wlewamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach.
Masę rozsmarowujemy na cienkim blacie biszkoptowym, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze