Precelki kawowo-rumowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mają niespotykany smak,mój brat stwierdził, że smakują jakby miały w sobie...bazylię!:) Nie wiem do dziś szczerze mówiąc, skąd takie skojarzenie.Smak kakao, kawy i rumu jest wyważony i idealny

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 15 dekagramów
    - mąka krupczatka: 15 dekagramów
    - masło/margaryna: 15 dekagramów


    - cukier puder: 10 dekagramów
    - cukier wanilinowy: 16 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - jajka: 1 sztuka
    - aromat rumowy: 1 sztuka

    - mąki tortowej, wody, kakao: 1 łyżeczka

    - śmietana kwaśna, kawa rozpuszczalna: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Precelki kawowo-rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Precelki kawowo-rumowe 1. Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą posiekać z margaryną(masłem). Następnie zagnieść z jajem i śmietaną.
    Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać aromatu rumowego, a do drugiej wsypać kakao, kawę rozpuszczoną w łyżeczce wody i łyżeczkę mąki. Dokładnie zagnieść.
    Urywać małe porcje ciasta i formować wałeczki grubości około 6-8 mm i długości 10-12 centymetrów. Skręcać ze sobą w warkoczyk biały i ciemny wałeczek i połączyć brzegi. Układać na blasze i piec około 15 minut w temp. 175st.C.

    UWAGA: Ciasto można przed lepieniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować