Mają niespotykany smak,mój brat stwierdził, że smakują jakby miały w sobie...bazylię!:) Nie wiem do dziś szczerze mówiąc, skąd takie skojarzenie.Smak kakao, kawy i rumu jest wyważony i idealny
Precelki kawowo-rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą posiekać z margaryną(masłem). Następnie zagnieść z jajem i śmietaną.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać aromatu rumowego, a do drugiej wsypać kakao, kawę rozpuszczoną w łyżeczce wody i łyżeczkę mąki. Dokładnie zagnieść.
Urywać małe porcje ciasta i formować wałeczki grubości około 6-8 mm i długości 10-12 centymetrów. Skręcać ze sobą w warkoczyk biały i ciemny wałeczek i połączyć brzegi. Układać na blasze i piec około 15 minut w temp. 175st.C.
UWAGA: Ciasto można przed lepieniem schłodzić w lodówce.
Komentarze