Ciasto pracochłonne,ale przepyszne. Ciasto z biszkoptami budyniowymi. Ciasto z bananami i galaretka. Ciasto z kremem stracciatella i mascarpone.Ciasto tortowe.
banany i galaretka:
-ok.11 bananów
-1/2 cytryny
-4 galaretki cytrynowe
-4 szklanki wody
krem stracciatella:
-660 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-7 łyżeczek żelatyny
-(1/2-3/4) szklanki wody
-100 g. czekolady z nadzieniem jogurtowym
-50 g. czekolady z orzechami (można inne)
Ciasto ''jamajka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem po łyżce z cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
Następny biszkopt, upiec tak samo. Jeden ułożyć w blaszce, zabezpieczonej papierem wyżej.
2.Posmarować marmoladą lub powidłami. Dżem będzie za rzadki.
3.banany i galaretka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Jak galaretką lekko stężeje, to dopiero banany obrać przekroić na pół i ułożyć na powidłach.Popryskać sokiem z cytryny.
4.Zalać tężejącą galaretką.(dałam 3 galaretki, to za mało)
5.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać ale już łopatką.Wyłożyć na galaretkę.
6.Przykryć drugim biszkoptem. Można nasączyć jakimś sokiem albo sokiem z cytryny i wody.
7.krem mascarpone-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt.
Komentarze