Ciasto inwalida

4.47 (174 ocen)

To ciasto miodowe przekładane powidłami i masą budyniową. Smakuje najlepiej na drugi, a nawet trzeci dzień. Przepis mam od mamy i jest to dość stara, ale sprawdzona receptura.

Składniki:

  • Ciasto:
    45-50 dag mąki
    10 dag cukru pudru (w oryginale 15 dag)
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    10 dag rozpuszczonego masła
    1 cukier waniliowy (lub domowy cukier waniliowy)
    1 płaska łyżeczka sody

    Masa budyniowa:
    1 szklanka mleka
    10 dag cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    15 dag masła

    Dodatkowo:
    słoik dowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe)
Wystaw ocenę:

4.47 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto inwalida - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki są twarde, ale po przełożeniu masą i powidłem i po leżakowaniu miękną.
  • 2. Na dno blaszki włożyć jeden placek miodowy, posmarować powidłem (niezbyt grubo). Przyłożyć drugim ciastem miodowym.
  • 3. Większą część mleka wlać do garnka i wsypać cukier, a w mniejszej wymieszać obie mąki. Mleko z cukrem zagotować, kiedy zawrze, wlać mleko z mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag masła i mieszać, aż budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem miodowym i lekko docisnąć.
  • 4. Ciasto odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub oblać polewą - u nas była wersja bez dodatków.

Porady

zamiast powideł można użyć prażonych jabłek z galaretką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować