Szarlotka na ucieranym cieście

4.51 (158 ocen)

U nas zdecydowanie królują wypieki sezonowe, szczególnie z jabłkami. Zapraszam po przepis.

Składniki:

  • (blaszka 26x34cm):

    1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta)
    cynamon
    250 g masła / margaryny
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka na ucieranym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w plastry (pomogłam sobie szatkownicą), dodać cynamonu wedle uznania i wymieszać.
  • 3. Margarynę lub masło utrzeć na puch z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
  • 4. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka. Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować