Tort-Inwalida bez jajek

0 (0 ocen)

Babciny dzienniczek z przepisami z roku 1912 więc kolejny przepis rodzinno-pokoleniowy

Składniki:

  • Ciasto;
    40 dkg maki
    10 dkg margaryny-rozpuścić
    10 dkg cukru pudru
    1/4 szklanki mleka
    2 dkg amoniaku
    Składniki do masy;
    0,5 l mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki zwykłej
    1 żółtko
    1,5 kostki margaryny
    niepełna szklanka cukru zwykłego
    cytryna
    mała chałwa waniliowa
    1 łyżka kakao ciemne
    1 słoik dżemu lub powideł ja użyłam powideł z czereśni
    3 biszkopty
    4 kostki czekolady "Jedyna z Wedla"
    perełki cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort-inwalida bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie produkty posiekać na stolnicy.Zagnieść ciasto o gęstości ciasta na pierogi.Podzielić na 3 części.Rozwałkować wszystkie części od razu lub pozostawić w ciepłym miejscu gdyż ciasto szybko twardnieje.Wysmarowaną,dobrze nagrzaną tortownicę wylepić ciastem i piec około 15 minut w temperaturze 180stop.Upieczone ciasto pozostawić na 2 dni przykryte ściereczką.
    Wykonanie masy:
    0,5 l mleka trochę odlać na odlanym mleku rozmieszać 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej,2 płaskie łyżki mąki zwykłej,1 żółtko.Mleko zagotować z cukrem waniliowym i 1 niepełną szklanka cukru zwykłego.Gdy się rozpuści dodać odlane mleko ze składnikami i ugotować budyń.Wystudzić.1,5 kostki margaryny palmy z Murzynkiem utrzeć dodając ugotowana masę i ucierać pod koniec dodać sok z cytryny (gruby plaster wycisnąć)rozmieszać,dodając 1 łyżkę kakao,przesiać i utrzeć.Na koniec dodać małą chałwę waniliową rozkruszyć i lekko przemieszać.Placki smarować najpierw powidłem lub dżemem i na dżem nałożyć masę z każdej strony.Posmarować również boki,oprószyć rozgniecionymi 3 biszkoptami.Wierzch również posmarować masą.Roztopić 4 kostki czekolady z 2 łyżkami wody,rozgrzać i zrobić refleksy na torcie.Posypać perełkami cukrowymi.Postawić na 2 dni w temperaturze pokojowej.Po 2 dniach kosztować z przyjemnością.Wstawić tort do lodówki.Wymiar mojej tortownicy to średnica 29 cm i wysokość 5,5 cm.Smacznego!

Porady

Można również zrobić dowolną masę orzechowa i boki tortu obsypać i udekorować orzechami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować