Tort-inwalida bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie produkty posiekać na stolnicy.Zagnieść ciasto o gęstości ciasta na pierogi.Podzielić na 3 części.Rozwałkować wszystkie części od razu lub pozostawić w ciepłym miejscu gdyż ciasto szybko twardnieje.Wysmarowaną,dobrze nagrzaną tortownicę wylepić ciastem i piec około 15 minut w temperaturze 180stop.Upieczone ciasto pozostawić na 2 dni przykryte ściereczką.
Wykonanie masy:
0,5 l mleka trochę odlać na odlanym mleku rozmieszać 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej,2 płaskie łyżki mąki zwykłej,1 żółtko.Mleko zagotować z cukrem waniliowym i 1 niepełną szklanka cukru zwykłego.Gdy się rozpuści dodać odlane mleko ze składnikami i ugotować budyń.Wystudzić.1,5 kostki margaryny palmy z Murzynkiem utrzeć dodając ugotowana masę i ucierać pod koniec dodać sok z cytryny (gruby plaster wycisnąć)rozmieszać,dodając 1 łyżkę kakao,przesiać i utrzeć.Na koniec dodać małą chałwę waniliową rozkruszyć i lekko przemieszać.Placki smarować najpierw powidłem lub dżemem i na dżem nałożyć masę z każdej strony.Posmarować również boki,oprószyć rozgniecionymi 3 biszkoptami.Wierzch również posmarować masą.Roztopić 4 kostki czekolady z 2 łyżkami wody,rozgrzać i zrobić refleksy na torcie.Posypać perełkami cukrowymi.Postawić na 2 dni w temperaturze pokojowej.Po 2 dniach kosztować z przyjemnością.Wstawić tort do lodówki.Wymiar mojej tortownicy to średnica 29 cm i wysokość 5,5 cm.Smacznego!
Porady
Można również zrobić dowolną masę orzechowa i boki tortu obsypać i udekorować orzechami
Komentarze