Ciasto drożdżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć drożdżówki z tymi pysznymi owocami. Do jej spróbowania raczej nie trzeba nikogo namawiać ;)

Składniki:

  • ciasto: 3,5 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    3 żółtka
    2 jajka
    150g roztopionego masła
    50g drożdży

    kruszonka: 9 łyżek mąki
    100g masła
    2 łyżki cukru pudru

    ponadto: 40 dag truskawek
    50g płatków migdałowych
    cukier puder do oprószenia


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Drożdżówka Desery

Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru i mąki i 3 łyżek mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok.15 minut w ciepłe miejsce. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj resztę letniego mleka i rozczyn z drożdży. Jajka i żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę i dodaj do reszty. Zagnieć ciasto dodając roztopione masło( w razie konieczności podsyp mąką), póki nie będzie odchodziło od rąk. Przełóż do miski, przykryj i odstaw, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • przed pieczeniem 2. Następnie rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wym.25/38 cm. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, pokrój na kawałki. Ułóż na cieście i posyp płatkami migdałowymi. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok.30 minut.
  • 3. Zrób kruszonkę: mąkę i cukier puder szybko wymieszaj palcami z masłem (kruszonka będzie sypka). Posyp wierzch ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.50 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować