Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru i mąki i 3 łyżek mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok.15 minut w ciepłe miejsce. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj resztę letniego mleka i rozczyn z drożdży. Jajka i żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę i dodaj do reszty. Zagnieć ciasto dodając roztopione masło( w razie konieczności podsyp mąką), póki nie będzie odchodziło od rąk. Przełóż do miski, przykryj i odstaw, by ciasto podwoiło swoją objętość.
2.Następnie rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wym.25/38 cm. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, pokrój na kawałki. Ułóż na cieście i posyp płatkami migdałowymi. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok.30 minut.
3.Zrób kruszonkę: mąkę i cukier puder szybko wymieszaj palcami z masłem (kruszonka będzie sypka). Posyp wierzch ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.50 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Komentarze