Gdy przychodzą ciepłe dni i pojawiają się truskawki, pieczenie tej drożdżówki to tradycja w moim domu, weekend bez drożdżówki ???? nie...smakuje obłędnie!
2 godz.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
45 dag mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych-7 g
200 ml ciepłego mleka
10 dag cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
1 zółtko
10 dag masła
Szczypta soli
Dodatkowo:
20 dag truskawek
Kruszonka:
10 dag mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru trzcinowego brązowego
Weekendowe drożdżowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję zmieszane cukry oraz szczyptę soli i suche drożdże , mieszam wbijam jajka i dodaję żółtko, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, dodaję ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam , przykrywam ciasto ściereczką, zostawićamw ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
2.Kruszonka:
Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki zimnego masła, rozcieram w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.
3.Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, wykladam ciasto do dwóch form keksowych ja miałam papierowe których nie trzeba natłuszczać-każde inne wysmarować masłem oprócz silikonowych. Na wierzchu rozkałdam umyte, osuszone i pokrojone na kawałki truskawki.
4.Na wierzchu posypuję grubo kruszonką, odstawiam na 15-20 minut aby ciasto podrosło, piekę około 25-30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół.
Słodkich wypieków!
Komentarze