Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z mleka drożdży, łyżeczki cukru i odrobiny mąki przygotuj rozczyn
2. Rabarbar obierz i pokrój w drobniutkie kawałki
3. Utrzyj żółtka z cukrem do białości, dodaj wanilię
4. Do wyrośniętych drożdży dodaj utarte żółtka oraz część mąki
5. Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej, gładkiej, błyszczącej masy
6. Dodaj pozostała mąkę i roztopione masło i wyrabiaj nadal na wolnych obrotach do całkowitego połączenia ciasta z mąką .
7. Rozgrzej piec do 180*C
8. Ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj do osiągnięcia wymiaru przygotowanej foremki.
9. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenie pierwotnej grubości ciasta)
10. Przygotuj kruszonkę mieszając rękoma wszystkie składniki do uzyskania kruszonki .
11. Kruszonkę wstaw na chwilę do lodówki
12. Na wyrośniętym cieście rozłóż pokrojony rabarbar
13. Posyp ciasto przygotowaną kruszonką i wstaw do nagrzanego pieca.
14. Ciasto powinno pozostawać w piecu do lekkiego przyrumienienia kruszonki, nie krócej niż 25 minut
Komentarze