Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obieramy z włókien, kroimy na cienkie plasterki, zasypujemy cukrem, mieszamy, odstawiamy na godzinę.
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia.
Z mąki, cukrów i masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.
Na podrośnięte ciasto układamy dokładnie odsączony na sitku rabarbar i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
2.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Komentarze