Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

  • wyświetlono: 1481 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę.

Kasia Futka
  • 120min

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 130 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 150 g masła
- ziarenka wanilii
- szczypta soli

WSAD OWOCOWY
- 400 g rabarbaru
- 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego
- 1,5 łyżki cukru

KRUSZONKA
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- ziarenka wanilii

DODATKI
- cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

  • 11. Na początku przygotowujemy zaczyn, rozprowadzając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł "popracować" i odpowiednio urosnąć.
  • 22. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto około 15 - 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.
  • 33. Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 44. Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, które mieszamy z 1,5 łyżki cukru i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.
  • 55. Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło oraz ziarenka wanilii, energicznie zagniatamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia.
  • 66. Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego*.

    * najlepszy będzie ten z kawałkami lub całymi owocami wiśni.
  • 77. Następnie na dżemie układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.
  • 88. Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy blaszkę* do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero przystępujemy do krojenia. Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)

Porady

* blaszka 25 cm X 35 cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto z rabarbaremciasto drożdżowe z rabarbaremplacek drożdżowy z rabarbaremdżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: weronka6

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Pyszne babcine ciasto, wspaniale...

Placek drożdżowy z dżemem i rabarbarem

Dodane przez: Marcia66

Placek drożdżowy z dżemem i rabarbarem

Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe...

Ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem.

Dodane przez: i love food

Drożdżowe ciasto z kruszonką i rabarbarem

Puszyste i miękkie w środku, rozpływające...

image-15hauf0

Dodane przez: magdauss

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

To ciasto jest pyszne, łatwe w...

Ciacho

Dodane przez: megs88

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Czy może być coś lepszego niż domowe...

CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM JABŁKOWYM I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Aga72

CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM JABŁKOWYM I KRUSZONKĄ

z tego przepisu zawsze wychodzi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE