Ciasto drożdżowe bez wyrastania z rabarbarem

4.64 (251 ocen)

  • 10 min

Bardzo miękkie i puszyste ciasto, dzięki dodatku oleju. Jego przygotowanie zajęło mi 10 minut. Bez wyrastania, bez czekania, bez sprzątania i bez wałkowania - ekspresowe! Polecam!

  • 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Kruszonka:
    100g mąki
    50g cukru
    50g roztopionego masła

    Ciasto:
    600g mąki
    1 szklanka letniego mleka
    90g drożdży
    5 łyżek cukru
    8 łyżek oleju
    3 jajka
    32g cukru waniliowego
    Ok. 600g rabarbaru + 4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.64 (251 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe bez wyrastania z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.
  • 2. Ciasto: Rabarbar umyć, obrać z włókien. Pokroić w paski i posypać cukrem. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrami, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Ułożyć odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 – 45 minut, do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować