Nocne ciasto drożdżowe z rabarbarem - bez wyrabiania

4.5 (189 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Tym razem zrobiłam je w wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka L
    szczypta soli
    50g drożdży
    1/2 kg mąki

    Kruszonka + dodatki:
    3 gałązki rabarbaru
    50g masła
    100g mąki
    50g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Nocne ciasto drożdżowe z rabarbarem - bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.
  • 2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • 3. Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.
  • 4. Rabarbar kroimy na nieduże kawałki Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować