Ciasto drożdżowe / drożdżówka bez wyrastania z malinami

4.49 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Wymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 jajko L
    2 żółtka
    60g masła
    3/4 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    40g świeżych drożdży

    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    60g zimnego masła

    Dodatki:
    150g owoców, u mnie maliny (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe / drożdżówka bez wyrastania z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 3 minuty, mieszamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy (całość powinna być letnia). Dodajemy jajka, żółtka, mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy maliny, posypujemy kruszonką.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować