Ciasto czekoladowe z orzechami i czekoladowo- kawowym kremem śmietanowym

0 (0 ocen)

To ciasto jest dla osób lubiących czekoladę bo jest mocno czekoladowe:)

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe
    1 margaryna
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
    3 czubate łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki wody
    4 duże jajka
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    20 dag masła
    30 dag orzechów włoskich pokrojonych
    5 łyżek wody
    1 cukier wanilinowy
    15 dag cukru kryształu

    Śmietanka czekoladowo - kawowa:
    660 ml śmietanki 30 %
    2,5 tabliczki czekolady gorzkiej
    1 mascarpone 250 g
    1/2 szklanki adwokatu tiramisu
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki z czubkiem żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z orzechami i czekoladowo- kawowym kremem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewać aż do zagotowania, następnie odstawić do przestygnięcia. Do ostudzonego syropu dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 40 min. w temp. 170- 180 *C. Ja piekłam w blaszce o wymiarach 32 X 25 cm. Gdy ciasto wystygnie wyrównać go nożem tzn ściąć z niego tą górkę ze środka.
  • 2. Wykonanie masy orzechowej:
    Składniki zagotować, trochę przestudzić i wyłożyć na upieczone ciasto.
  • 3. Wykonanie kremu czekoladowo - kawowego:
    Śmietankę z czekoladą i kawą podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady odstawić do przestygnięcia i włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin, żeby dobrze się schłodziło , po tym czasie śmietankę ubić na najwyższych obrotach, aż do powstania gęstej masy uważając żeby się nie zważyła dodawać po trochę adwokat dalej miksując i mascarpone oraz letnią żelatynę. Wyłożyć na orzechy.

    Smacznego:)

Porady

Ja dodatkowo ponczowałam ciasto przed wyłożeniem orzechów, ponieważ nie lubię suchych ciast. Poncz zrobiłam z 1/2 szklanki wody i pół saszetki czekolady w proszku, można dodać jeszcze 1-2 łyżki spirytusu. Saszetka 25 g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować