ciasto czekoladowe z kremem kajmakiem i orzechami

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Biszkopt wychodzi delikatny tak samo jak krem budyniowy

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Krem:
    1 litr mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    200 g masła

    Ciasto:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki ciemnego kakao

    Puszka masy kajmakowej
    Zmielone orzechy wloskie


Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto czekoladowe z kremem kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przy pomocy łyżki wymieszać z mąkami i kakao. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przeciąć w poziomie na 2 równe warstwy. 
  • 2. Masa budyniowa :
    1,5 szklanki mleka zmiksować z mąkami, budyniem i jajkiem. 
    W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrami i małym strumieniem wlewać mleko wymieszane z dodatkami, cały czas ubijając (ręczną trzepaczką bądź mikserem) Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć przy pomocy miksera i małymi porcjami dodawać ostudzony budyń.
  • 3. Ciasto przełożyć masą budyniową i na wierzch rozsmarować masę kajmakową (podgrzana lepiej się rozsmarowuje). Posypać orzechami. Schłodzić w lodówce.

Porady

Do kremu mozna dodac szczypte kurkumy zeby masa miala ladny kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować