Ciasto czekoladowe z kremem kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przy pomocy łyżki wymieszać z mąkami i kakao. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przeciąć w poziomie na 2 równe warstwy.
2.Masa budyniowa :
1,5 szklanki mleka zmiksować z mąkami, budyniem i jajkiem.
W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrami i małym strumieniem wlewać mleko wymieszane z dodatkami, cały czas ubijając (ręczną trzepaczką bądź mikserem) Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć przy pomocy miksera i małymi porcjami dodawać ostudzony budyń.
3.Ciasto przełożyć masą budyniową i na wierzch rozsmarować masę kajmakową (podgrzana lepiej się rozsmarowuje). Posypać orzechami. Schłodzić w lodówce.
Porady
Do kremu mozna dodac szczypte kurkumy zeby masa miala ladny kolor.
Komentarze