Domowe wafelki z kremem kawowym i orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja domowa wersja wafelków, które bez wątpienia są słodyczą mojego dzieciństwa. Czekolada, chrupiące orzechy, delikatny posmak kawy w kremie to smak, którego nie da się zapomnieć. Szybkie i łatwe w przygotowaniu wafelki pozwalają przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych, kwadratowych, suchych, blatów wafla
    2 garście orzechów laskowych

    Masa kawowa:
    200g masła extra
    10 łyżek cukru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    250ml mleka
    300g mleka w proszku

    Polewa:
    100g czekolady
    2 łyżki śmietanki 30%
    1 łyżka masła 82%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciastka Kawy

Domowe wafelki z kremem kawowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier, kawę i mleko, całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gęstej masy.
  • 2. Masę wylać na pierwszy blat wafla, dokładnie rozsmarować, przycisnąć drugim blatem, (czynność powtarzać aż do wykończenia składników). Na końcu całość przycisnąć ciężką deską i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 4. Orzechy uprażyć na suchej patelni i grubiej posiekać.
  • 5. Na wierzchu wafle polać polewą, posypać orzechami i pokroić na mniejsze kawałki (mogą być kwadraty, prostokąty lub trójkąty, wedle uznania).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować