Ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe pod pierzynką jogurtową o kokosowo-migdałowym smaku. Wierzch posypany płatkami migdałowymi i okruchami czekoladowych ciasteczek. Ciasto wspaniale smakuje oraz pięknie prezentuje się na stole.

  • 60 min

Składniki:

  • - 120 g masła

    - 100 g gorzkiej czekolady

    - 100 g mlecznej czekolady

    - 4 jajka

    - 10 łyżek maki tortowej

    - 9 łyżek cukru

    - 4 łyżki wody

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    - 3 jogurty Bakoma o kokosowo-migdałowym smaku

    - 250g śmietany kremówki

    - kilka kropel aromatu migdałowego

    - 1 śmietanfiks

    Dodatkowo:

    - 50 g płatków migdałowych

    - kilka pokruszonych ciasteczek czekoladowych
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym 1. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze utrzeć. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno). Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, ciasto piec przez około 35 minut.
  • ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym 2. Kremówkę dobrze schłodzić a następnie ubić na sztywno, pod koniec dodać jogurty, aromat i śmietanfiks.Masę wyłożyć na ostudzone ciasto i wyrównać.Wierzch ciasta ozdobić płatkami migdałowymi i okruchami ciastek. Następnie ciasto schłodzić

Porady

Ciasto powinno być przechowywane w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować