Delikatne, niesamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka.Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe.
Ciasto "caprise" (bułgaria) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/3 z podanej ilości cukru.
2.Mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Dodajemy do niego porcjami sypką mieszankę, miksując. W ostateczności musi powstać sypka, grudkowa masa na kształt "piasku".
3.Do masy delikatnie dodajemy pianę z białek i dokładnie łączymy.
Powstanie bardzo lepka, ciężka masa, co jest dobrą oznaką.
4.Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średnią tortownicę wypełniamy ciastem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do momentu, aż wierzch się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
5.Z żółtek i cukru pudru ucieramy gęsty kogel mogel.
Polewamy całością upieczone ciasto i ponownie wstawiamy na 10 minut do piekarnika, aż wierzch będzie beżowy.
Komentarze