CIASTO "CAPRISE" (BUŁGARIA)

4.5 (161 ocen)

Delikatne, niesamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka.Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe.

Składniki:

  • 220g miękkiego masła
    280g wiórków kokosowych
    280g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 białek
    1,5 szklanki cukru pudru

    kogel - mogel:
    5 żółtek
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "caprise" (bułgaria) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/3 z podanej ilości cukru.
  • 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
    Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Dodajemy do niego porcjami sypką mieszankę, miksując. W ostateczności musi powstać sypka, grudkowa masa na kształt "piasku".
  • 3. Do masy delikatnie dodajemy pianę z białek i dokładnie łączymy.
    Powstanie bardzo lepka, ciężka masa, co jest dobrą oznaką.
  • 4. Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średnią tortownicę wypełniamy ciastem.
    Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do momentu, aż wierzch się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
  • 5. Z żółtek i cukru pudru ucieramy gęsty kogel mogel.
    Polewamy całością upieczone ciasto i ponownie wstawiamy na 10 minut do piekarnika, aż wierzch będzie beżowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Bułgarskie ciasto- Caprise

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Caprise

JoannaG Ciasto jest niezwykle delikatne i przyjemne w smaku . 30 min

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować