Ciasto brzoskwiniowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • Średni

Szczególnie polecam tym, którzy lubią nieco mniej słodkie ciasta.

  • Średni

Składniki:

  • - Ciasto: 1 sztuka
    - jajka: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - olej: 1 szklanka
    - gorąca woda: 1 szklanka
    - kakao: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - masa: 1 sztuka
    - orzechy włoskie: 20 dekagramów
    - cukier: 5 łyżek
    - mleko: 0.5 szklanki
    - margaryna: 250 gramów

    - Dodatkowo: 1 sztuka
    - galaretka: 2 sztuki
    - brzoskwinie w puszce: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto brzoskwiniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian mąkę z proszkiem oraz olej. Wlać gorącą wodę i chwilę ucierać. Dodać ubite białka. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Na blachę wylać cienki pasek ciemnego ciasta, obok jasnego i na przemian. Piec ok. 50 min w 170st.
  • 2. Orzechy drobno pokroić. Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy i mieszając, gotować 3 min. Wystudzić. Utrzeć z margaryną.
  • 3. Galaretki przygotować wg przepisu na opak. Ostudzić. Ciasto przekroić, posmarować 3/4 masy, powciskać w nią pokrojone w kostkę brzoskwinie.Położyć drugi blat ciasta. Rozsmarować resztę kremu, ułożyć połówki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Najlepsze jest na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować