Ciasto architekta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt jasny-grubszy
Upiec biszkopt ciemny- cieńszy i po upieczeniu wyciąć w nim kieliszkiem kółeczka. Biszkopty piec w tem.180 st.C przez 25 min.
2.Masa budyniowa:Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć ,dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
3.Masa serowa:Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, gdy zacznie tężeć połączyć z serkiem homogenizowanym i wymieszać. Banany obrać pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny.
4.Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny- masa ciemna- biszkopt ciemny z kółeczkami-w każde kółko włożyć kawałek banana-masa serowa- wcisnąć w masę serową ciemne kółeczka-masa jasna-na wierzch polewa.
Porady
Zamiast bananów można dać inne owoce, np. brzoskwinie z puszki.
Komentarze