Ciasteczkowiec z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodki, czekoladowy deserek:) Smakował całej mojej rodzince:)"

  • 60 min

Składniki:

  • Na kruchy spód:
    *400 g maślanych ciastek
    *200 g masła
    *6 łyżek czekoladowego mleka
    *3 łyżki płynnego miodu
    Na czekoladową masę:
    *po 50 g gorzkiej i mlecznej czekolady
    *łyżka kakao
    *4 łyżki cukru pudru
    *5 łyżek mleka
    *2 jajka
    *brzoskwinie
    *4 łyżki żelatyny lub galaretki brzoskwiniowej rozp. w 100 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasteczkowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Masło rozpuścić z mlekiem i miodem. Ciastka wsypać do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem. Dodać do zagotowanej masy i wylać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem formy 21 x 25. Wstawić do lodówki, a masa stwardnieje.
  • 2. Masa:
    Rozpuścić czekolady z cukrem pudrem, mlekiem i kakao. Ubić żółtka z odrobiną cukru i dodać do masy. Poczekać aż stwardnieje. Białka ubić z odrobiną cukru na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą czekoladową i żelatyną/ galaretką.
  • 3. Na schłodzonym, kruchym spodzie ułożyć pokrojone w cienkie cząstki brzoskwinie. Zalać czekoladową masą i wstawić na noc do lodówki. Do dekoracji posypać startą czekoladą lub kakao

Porady

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować