Ciasteczko tortowe

0 (0 ocen)

Ciasto jest nie tylko pyszne dzięki wiosennej dekoracji staje się idealnym ciastem do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    30 dag masła
    1/2 puszki zagęszczonego mleka słodzonego
    10 dag gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wiśniówki
    dodatkowo;
    wiśniówka
    wiśnie bez pestek z kompotu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasteczko tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do białek dodać cukier i jeszcze cały czas ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, ostrożnie połączyć z masa jajeczną.
    Prostokątna formę 15 cm na 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu wystudzić.
  • ciasteczko tortowe 2.
    Krem:
    Miękkie masło spienić i do utartego masła dodawać cienkim "strumyczkiem" mleko cały czas ucierając, powstanie nam z tego gładki krem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i po przestudzeniu dodać do kremu maślanego razem z kakao, delikatnie wszystko ze sobą połączyć, aby krem się nie zważył ( bo lubi to zrobić) na koniec do kremu dodać wiśniówkę. Ja przed dodaniem czekolady odłożyłam 2 łyżki kremu do dekoracji.
  • ciasteczko tortowe 3. Upieczony biszkopt przekroić na trzy placki każdy nasączyć wiśniówka lub kawą i posmarować kremem na każdej warstwie kremu ułożyć wiśnie i złożyć ciasto, wierzch i boki też posmarować kremem, dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować