Ciasteczko tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do białek dodać cukier i jeszcze cały czas ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, ostrożnie połączyć z masa jajeczną.
Prostokątna formę 15 cm na 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu wystudzić.
2.
Krem:
Miękkie masło spienić i do utartego masła dodawać cienkim "strumyczkiem" mleko cały czas ucierając, powstanie nam z tego gładki krem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i po przestudzeniu dodać do kremu maślanego razem z kakao, delikatnie wszystko ze sobą połączyć, aby krem się nie zważył ( bo lubi to zrobić) na koniec do kremu dodać wiśniówkę. Ja przed dodaniem czekolady odłożyłam 2 łyżki kremu do dekoracji.
3.Upieczony biszkopt przekroić na trzy placki każdy nasączyć wiśniówka lub kawą i posmarować kremem na każdej warstwie kremu ułożyć wiśnie i złożyć ciasto, wierzch i boki też posmarować kremem, dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce.
Komentarze