Ciasteczka żytnio - kokosowe w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka na bazie mąki żytniej jasnej i kokosowej z olejem kokosowym. Idealne jako przekąska.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80g mąki żytniej jasnej,
    20 g mąki kokosowej,
    50 g oleju kokosowego w stanie stałym,
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 małe jajko,
    1 łyżeczka ksylitolu,
    na polewę: czekolada gorzka kokosowa, łyżeczka oleju kokosowego,
    oraz wiórki kokosowe do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciastka Przekąski

Ciasteczka żytnio - kokosowe w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę żytnią z proszkiem przesiewamy przez sitko, dodajemy resztę składników i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto, a następnie wkładamy do woreczka lub zawijamy w folię i wkładamy do lodówki (przynajmniej na 30 minut).
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość, w jakiej chcemy mieć ciasteczka (ok. 3-5mm). Następnie wykrawamy foremkami ciasteczka w ulubionych kształtach. Ja wykroiłam literatką o średnicy 6 cm.
    Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 min (aż się lekko zarumienią). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika i grubości ciastek. Odstawiamy do wystudzenia.
    Czekoladę rozpuszczamy w„kąpieli wodnej” z dodatkiem oleju kokosowego, następnie delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasteczka polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować