Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka na bazie mąki żytniej jasnej i kokosowej z olejem kokosowym. Idealne jako przekąska.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
80g mąki żytniej jasnej,
20 g mąki kokosowej,
50 g oleju kokosowego w stanie stałym,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 małe jajko,
1 łyżeczka ksylitolu,
na polewę: czekolada gorzka kokosowa, łyżeczka oleju kokosowego,
oraz wiórki kokosowe do posypania,
Ciasteczka żytnio - kokosowe w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę żytnią z proszkiem przesiewamy przez sitko, dodajemy resztę składników i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto, a następnie wkładamy do woreczka lub zawijamy w folię i wkładamy do lodówki (przynajmniej na 30 minut).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość, w jakiej chcemy mieć ciasteczka (ok. 3-5mm). Następnie wykrawamy foremkami ciasteczka w ulubionych kształtach. Ja wykroiłam literatką o średnicy 6 cm.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 min (aż się lekko zarumienią). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika i grubości ciastek. Odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w„kąpieli wodnej” z dodatkiem oleju kokosowego, następnie delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasteczka polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Komentarze