Ciasteczka z masła orzechowego z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny deser o słonym posmaku, czyli ciasteczka na bazie masła orzechowego. Zaskakujący smak ciasteczek doskonale pasuje do popołudniowej herbatki.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego z kawałkami (około 280 g)
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka aromatu waniliowego (domowego) lub 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
    125 g masła w temperaturze pokojowej
    1 1/2 łyżki miodu
    1 jajko
    1 szklanka mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    100 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka z masła orzechowego z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij mikserem masło, cukier brązowy, cukier puder, aromat waniliowy i miód.
  • 2. Dodaj masło orzechowe i jajko. Zmiksuj.
  • 3. Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do mieszanki w dwóch partiach.
  • 4. Pokrój czekoladę na mniejsze kawałki, dodaj do mieszanki, wymieszaj.
  • 5. Nakładaj po jednej łyżce ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiaj duże odległości między ciastkami.
  • 6. Piecz 12-15 minut w 150 stopniach.
  • 7. Ciastka ostudź przez 5 minut na blaszce i przenieś na kratkę do całkowitego wystudzenia.

    Smacznego!

Porady

Możesz nakładać mniej ciasta (czubatą łyżeczkę) – pamiętaj wtedy o skróceniu czasu pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło orzechowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować