Ciasta z marchewką i jabłkiem

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Smaczne i zdrowe ciasteczka z marchewką i jabłuszkiem

  • 30 min

Składniki:

  • 1 jabłko
    25 dag marchewki
    2 jajka
    1/2 kostki masło
    1/2 kg mąka
    5 dag drożdży
    1 łyżka śmietany 30 %
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki cukier kryształ
    1/2 szklanki mleka 3,2%
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasta z marchewką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkę i jabłko ścieramy zasypujemy cukrem 1. Robimy rozczyn z drożdży. Melko lekko podgrzewamy wlewamy je do miski dodajemy pokruszone drożdże i ok 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Posypujemy 1 łyżką maki i odstawiamy do wyrośnięcia. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Posypujemy reszta cukru i odstawimy na ok 1 godzinę aby owoce puściły sok. Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy 2 jajka , wyrośnięty rozczyn, owoce i rozpuszczone ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Marchewke i jabłko mieszamyz cukrem odstawiamy 2. Kiedy ciasto wyrośnie rwiemy po kawałku i formujemy wałeczki jak na kopytka. Tniemy wałeczek w romby. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. Robimy lukier mieszamy cukier puder z śmietana 30 procent - mieszamy i lukrujemy zimne ciasteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować