Ciasta z marchewką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn z drożdży. Melko lekko podgrzewamy wlewamy je do miski dodajemy pokruszone drożdże i ok 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Posypujemy 1 łyżką maki i odstawiamy do wyrośnięcia. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Posypujemy reszta cukru i odstawimy na ok 1 godzinę aby owoce puściły sok. Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy 2 jajka , wyrośnięty rozczyn, owoce i rozpuszczone ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Kiedy ciasto wyrośnie rwiemy po kawałku i formujemy wałeczki jak na kopytka. Tniemy wałeczek w romby. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. Robimy lukier mieszamy cukier puder z śmietana 30 procent - mieszamy i lukrujemy zimne ciasteczka.
Komentarze