Ciacho z masą krówkową bez pieczenia

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z masą krówkową często gości na moim stole. Słodycz masy krówkowej doskonale przełamuje kwaskowaty smak dżemu porzeczkowego.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 dużych paczek herbatników petit buerre
    400 g śmietany 30%
    2 śmietan-mixy
    puszka masy krówkowej w ulubionej wersji smakowej
    mały słoiczek dżemu porzeczkowego
    dwa duże budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
    4 szklanki mleka
    opcjonalnie płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Ciacho z masą krówkową bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wyłożoną folią aluminiową blaszkę o wymiarach 25x39cm ułożyć warstwę herbatników. Przygotować masę budyniową. Zagotować 3 i pół szklanki mleka, w pół szklanki mleka rozpuścić proszek budyniowy. Dodać do gotującego się mleka i czekać aż masa zgęstnieje. Masa ta musi być dużo bardziej gęsta niż tradycyjny budyń. Masę ostudzić. Przestudzoną masę wyłożyć na herbatniki. Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.Na herbatnikach rozsmarować lekko podgrzaną masę krówkową. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na tej warstwie rozsmarować dżem porzeczkowy. Ubić śmietanę ze śmietan-fixem i wyłożyć ją na wierzch ciasta. Opcjonalnie można ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub wiórkami migdałaowymi. Wstawić do lodówki do przegryzienia się składników.

Porady

W wersji z masą krówkową o smaku kokosowym doskonale będą pasować wiórki kokosowe posypane na wierzch bitej śmietany,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować