Ciasto bez pieczenia z masą krówkową

4.5 (148 ocen)

  • 1 min

Inaczej mówiąc ciasto bez prądu :) Nie trzeba się martwić, że ciasto nie wyrośnie :)

  • 1 min

Składniki:

  • 48 herbatników
    400 gr masy krówkowej
    400 gr śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    50 gr gorzkiej czekolady
    600 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    80 gr cukru kryształu
    2 łyżki masła
    blacha 30x25
    folia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto bez pieczenia z masą krówkową 1. Blachę wykładamy folią spożywczą/aluminiową. Układamy herbatniki. Masę krówkową podgrzewamy w garnku z gorącą wodą. Następnie na środku herbatników robimy duży kleks z masy i rozprowadzamy po herbatnikach (inaczej herbatniki przyklejają się do łyżki). Przykrywamy warstwą herbatników. Przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i masłem Mąkę, jajka i pozostałe mleko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki. Układamy ponownie herbatniki. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej przez całą noc. Po tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i nakładamy na ciasto. Posypujemy startą czekoladą. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować