Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne gołąbki bez zawijania w mig znikają z talerzy.

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag kapusty białej
    200 g ryżu
    80 dag mięsa mielonego
    vegeta, pieprz
    olej
    koncentrat pomidorowy
    2 kostki rosołowe drobiowe
    liść laurowy, ziele angielskie
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyźki mąki pszennej

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać, dodać do niej ryż i zalać wrzątkiem. Po 10 minutach dobrze odcisnąć i dodać mięso. Doprawić pieprzem i vegetą. Smażyć na rozgrzanym oleju uformowane gołąbki.
  • 2. Przygotować bulion z dwóch kostek rosołowych, dodać liść laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego i mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
    Do tak przygotowanego bulionu dodać zahartowaną śmietanę i mąkę w ten sposób by nie powstały grudki. Przygotowanym sosem pomidorowym zalewamy gołąbki i podajemy z ziemniaczami lub chlebem.

Porady

Do tak przygotowanego dania doskonale pasuje mizeria ze świeżych ogórków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy