Wyśmienity obiad dla małych łasuchów. Naleśniki są prygotowane na sposób dietetyczny bez mleka.
30 min
Składniki:
500 g mąki tortowej lub luksusowej
1,5 litra wody gazowanej
2 duże jajka
szczypta soli
ewentualnie odrobinka oleju do wysmarowania patelni
350 g twarogu chudego
pół kubeczka rodzynek
dwa żółtka
cukier waniliinowy (duży 30-40 g)
ewentualnie 5 łyżek wody gdyby masa twarogowa była zbyt sucha
Naleśniki bez mleka z twarogiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, wody gazowanej i jajek zmieszać ciasto o konsystencji lejącej. Ja miksuję składniki w robocie kuchennym, gdyż mam pewność że ciasto nie będzie zawierało grudek. Na rozgrzanej patelni smażyć cieniutkie naleśniki.W między czasie zalać rodzynki wrzątkiem. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać dwa żółtka, cukier waniliinowy i napęczniałe rodzynki. Masę dokładnie wymieszać. Gdy okaże się zbyt sucha dodać odrobinę wody do uzyskania preferowanej konsystencji. Na jeszcze ciepłe naleśniki, rozsmarować masę twarogową i zawijać według upodobania. (Ja zawijam w rulony.) Tak przygotowane naleśniki obsmażyć na masełku lub oleju w zależności od upodobań.
Porady
Do naleśników, można dodawać różne nadzienia. Do tych z twarogiem doskonale będzie pasować sos z jagód i śmietany.
Komentarze