Naleśniki bez mleka z twarogiem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyśmienity obiad dla małych łasuchów. Naleśniki są prygotowane na sposób dietetyczny bez mleka.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej lub luksusowej
    1,5 litra wody gazowanej
    2 duże jajka
    szczypta soli
    ewentualnie odrobinka oleju do wysmarowania patelni
    350 g twarogu chudego
    pół kubeczka rodzynek
    dwa żółtka
    cukier waniliinowy (duży 30-40 g)
    ewentualnie 5 łyżek wody gdyby masa twarogowa była zbyt sucha
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki bez mleka z twarogiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody gazowanej i jajek zmieszać ciasto o konsystencji lejącej. Ja miksuję składniki w robocie kuchennym, gdyż mam pewność że ciasto nie będzie zawierało grudek. Na rozgrzanej patelni smażyć cieniutkie naleśniki.W między czasie zalać rodzynki wrzątkiem. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać dwa żółtka, cukier waniliinowy i napęczniałe rodzynki. Masę dokładnie wymieszać. Gdy okaże się zbyt sucha dodać odrobinę wody do uzyskania preferowanej konsystencji. Na jeszcze ciepłe naleśniki, rozsmarować masę twarogową i zawijać według upodobania. (Ja zawijam w rulony.) Tak przygotowane naleśniki obsmażyć na masełku lub oleju w zależności od upodobań.

Porady

Do naleśników, można dodawać różne nadzienia. Do tych z twarogiem doskonale będzie pasować sos z jagód i śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować