Lekkie, przyjemne ciasto, ponadto bardzo elastyczne - możecie zmieniać owoce i smaki galaretek, zamiast masła czekoladowego użyć sezamowego lub orzechowego.
5 godz.
Składniki:
1 paczka sucharków (ok. 290 g, z cukrem lub bez, razowe lub pszenne - to nie ma znaczenia)
1 słoik masła czekoladowego, orzechowego lub sezamowego
1 paczka budyniu śmietankowego
1 serek mascarpone (250 g)
1 galaretka owocowa (jasna, u mnie cytrynowa) LUB 1 łyżeczka żelatyny
1 galaretka owocowa (ciemna)
wiśnie lub inne owoce
na blachę średnicy 22 cm, najlepiej ze zdejmowanymi brzegami.
Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło czekoladowe przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż stanie się płynne, lecz nie gorące.
2.Sucharki pokruszyć (można je połamać na mniejsze części i wrzucić do miksera - mi jest tak najwygodniej). Do sucharek dodać rozpuszczone masło czekoladowe i wszystko razem dobrze zmiksować.
3.Powstała masa będzie sypka, nie przejmujcie się tym. Należy ją przełożyć do blaszki i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
4.W tym czasie przygotować masę śmietankową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu ALE używając wody, a nie mleka. Do gorącego, ugotowanego "budyniu" dodać galaretkę (lub żelatynę) i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy "budyń" ostygnie, dodać do niego ser mascarpone, wszystko dobrze zmiksować (aby nie było grudek) i przelać do tortownicy, na spód sucharkowy. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia na 1 godzinę.
5.Kiedy masa śmietankowa stężeje, wyłożyć na nią owoce...
6....i zalać zrobioną już i tężejącą galaretką (pamiętajcie, że jeśli macie blaszkę ze zdejmowanymi bokami, w dodatku niezbyt szczelną, to najlepiej jest wlać tam BARDZO tężejącą galaretkę lub podłożyć talerz ;) )
Komentarze