Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Lekkie, przyjemne ciasto, ponadto bardzo elastyczne - możecie zmieniać owoce i smaki galaretek, zamiast masła czekoladowego użyć sezamowego lub orzechowego.

  • 5 godz.

Składniki:


  • 1 paczka sucharków (ok. 290 g, z cukrem lub bez, razowe lub pszenne - to nie ma znaczenia)
    1 słoik masła czekoladowego, orzechowego lub sezamowego
    1 paczka budyniu śmietankowego
    1 serek mascarpone (250 g)
    1 galaretka owocowa (jasna, u mnie cytrynowa) LUB 1 łyżeczka żelatyny
    1 galaretka owocowa (ciemna)
    wiśnie lub inne owoce

    na blachę średnicy 22 cm, najlepiej ze zdejmowanymi brzegami.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczone masło czekoladowe 1. Masło czekoladowe przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż stanie się płynne, lecz nie gorące.
  • zmiksowany spód sucharkowy 2. Sucharki pokruszyć (można je połamać na mniejsze części i wrzucić do miksera - mi jest tak najwygodniej). Do sucharek dodać rozpuszczone masło czekoladowe i wszystko razem dobrze zmiksować.
  • masa sucharkowa w blaszce 3. Powstała masa będzie sypka, nie przejmujcie się tym. Należy ją przełożyć do blaszki i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • "budyń" na wodzie 4. W tym czasie przygotować masę śmietankową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu ALE używając wody, a nie mleka. Do gorącego, ugotowanego "budyniu" dodać galaretkę (lub żelatynę) i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy "budyń" ostygnie, dodać do niego ser mascarpone, wszystko dobrze zmiksować (aby nie było grudek) i przelać do tortownicy, na spód sucharkowy. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia na 1 godzinę.
  • owoce 5. Kiedy masa śmietankowa stężeje, wyłożyć na nią owoce...
  • finish 6. ...i zalać zrobioną już i tężejącą galaretką (pamiętajcie, że jeśli macie blaszkę ze zdejmowanymi bokami, w dodatku niezbyt szczelną, to najlepiej jest wlać tam BARDZO tężejącą galaretkę lub podłożyć talerz ;) )

    Włożyć do lodówki do stężenia już po raz ostatni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować