Chrzanowe wątróbki drobiowe w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, dzielimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy na patelnie z nagrzanym olejem. Smażymy. Miedzy czasie namaczamy wątróbkę w mleku.
2.Gdy jabłka lekko zmiękną, posypujemy je majerankiem, wczesniej roztartym w dłoniach. Smażymy jabłka w majeranku jeszcze przez 5 minut. Wyłączamy.
3.Wątróbkę wyjmujemy z mleka, płuczemy. Oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. DOdajemy do niej chrzan i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. W tym czasie cebule kroimy w piórka i smazymy na masełku tak żeby się zeszkliła.
4.Do zeszklonej cebuli dodajemy watróbkę i smazymy do miękkości.
5.Pod koniec smażenia wątróbki dodajemu łyżkę miodu i przyprawy.
6.Wątróbkę możemy podawać na kołderce z jabłek z majerankiem lub dorzucić jabłka pod koniec smazenia wątróbki i razem wymieszać. W obu przypadkach smakuje rewelacyjnie.
7.Wątróbka jest wspaniałym daniem obiadowym, podawana z ziemniaczkami i surówką porową w paprykowych łódeczkach.
Komentarze