Chrzanowe wątróbki drobiowe w jabłkach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mój mąż jest zawodowym kucharzem i trudno zaskoczyć go nowymi smakami. Obiad z wątróbki bardzo mu smakował i prosił o dokładkę.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg watróbki drobiowej (ja robię z indyczych)
    1 szkl.mleka
    4 duże jabłka
    2 średnie cebule
    3 łyżki chrzanu śmietankowego lub 3 łyżki zwykłego chrzanu z dodatkiem łyżki śmietany
    1 łyżka miodu płynnego
    majeranek, sól, pieprz, olej i masło do smazenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Chrzanowe wątróbki drobiowe w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka na patelni 1. Jabłka obieramy, dzielimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy na patelnie z nagrzanym olejem. Smażymy. Miedzy czasie namaczamy wątróbkę w mleku.
  • jabłka z majerankiem 2. Gdy jabłka lekko zmiękną, posypujemy je majerankiem, wczesniej roztartym w dłoniach. Smażymy jabłka w majeranku jeszcze przez 5 minut. Wyłączamy.
  • 3. Wątróbkę wyjmujemy z mleka, płuczemy. Oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. DOdajemy do niej chrzan i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. W tym czasie cebule kroimy w piórka i smazymy na masełku tak żeby się zeszkliła.
  • smazenie 4. Do zeszklonej cebuli dodajemy watróbkę i smazymy do miękkości.
  • 5. Pod koniec smażenia wątróbki dodajemu łyżkę miodu i przyprawy.
  • 6. Wątróbkę możemy podawać na kołderce z jabłek z majerankiem lub dorzucić jabłka pod koniec smazenia wątróbki i razem wymieszać. W obu przypadkach smakuje rewelacyjnie.
  • obiad 7. Wątróbka jest wspaniałym daniem obiadowym, podawana z ziemniaczkami i surówką porową w paprykowych łódeczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować