Sałatka z kapusty włoskiej i chrzanu

4.5 (171 ocen)

  • 20 min

Pikantna sałatka obiadowa. Polecam, bo pyszna ;-)

  • 20 min

Składniki:

  • ½ główki włoskiej kapusty
    1 łyżka soli
    1/3 szkl oleju rzepakowego
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki śmietany
    1 kopiasta łyżka tartego chrzanu
    1 mały pęczek pietruszki
    1 łyżeczka przypraw do sałatek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kapusty włoskiej i chrzanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć zwiędłe pierwsze liście, resztę pokroić w drobne paski. Włożyć do garnka. Zalać zimną wodę, dodać sól i gotować na wolnym ogniu 5-7 minut. Następnie odcedzić z wody.
  • 2. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. W kubku wymieszać ze sobą pozostałe składniki: olej, ocet, śmietanę, tarty chrzan i przyprawę do sałatek. Dodać również pietruszkę i całość dokładnie wymieszać. Sos wlać do gorącej kapusty. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, aby smaki „przegryzły”. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Kapusta włoska Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować