chlebek pszenny na drożdżach

5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Ten chlebek piękę od kilka lat, nauczyła mnie tego mama. Jest chrupiący i długo zachowuje świeżość.Można go wzbogacić o dowolne ulubione dodatki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • (na dwa chlebki)
    1 kg mąki
    25-30 g drożdży
    3 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    3,5 szklanki wody
    dowolne dodatki
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Chlebek pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w po,łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około godziny. Jeśli zacznie się przypiekać za mocno, można zmniejszyć temperaturę. Chleb jest upieczony wtedy, kiedy "stuka" od spodu i z góry. Po wyjęciu z pieca natychmiast wciągamy z blaszek i ustawiamy do góry spodem na 5 minut, żeby odparował. Następnie odwracamy i studzimy na kratce. Jeśli za długo zostawimy chleb do góry spodem, podczas krojenia będzie się odrywać skórka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować