Przepyszny i sycący chleb z dodatkiem zielonej soczewicy. Posypany złotym lnem. Pysznie i zdrowo
Składniki:
Zaczyn:
50 g zakwasu żytniego
100 g wody
100 g mąki żytniej typ 720
Ciasto właściwie:
100 g zielonej soczewicy
150 g wody
1 łyżeczka soli
400 g mąki pszennej typ 650
Do posypania: siemię lniane
Chleb z soczewicą na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wieczorem należy nastawić zaczyn: wymieszać składniki, miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Soczewicę ugotować, odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę, sól, mąkę.
Wsypać ugotowaną soczewicę i zagnieść jednolite ciasto, wyrabiać 5 minut, przykryć misę ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Następnie przełożyć ciasto do dużej keksówki (ok. 15x28), wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem lnianym, odstawić do ponownego wyrośnięcia, około 2-3 godziny).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20-25 minut. wystudzić na kratce
Komentarze