Chleb z soczewicą na zakwasie

4.49 (168 ocen)

Przepyszny i sycący chleb z dodatkiem zielonej soczewicy. Posypany złotym lnem. Pysznie i zdrowo

Składniki:


  • Zaczyn:
    50 g zakwasu żytniego
    100 g wody
    100 g mąki żytniej typ 720
    Ciasto właściwie:
    100 g zielonej soczewicy
    150 g wody
    1 łyżeczka soli
    400 g mąki pszennej typ 650
    Do posypania: siemię lniane
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z soczewicą na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem należy nastawić zaczyn: wymieszać składniki, miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Soczewicę ugotować, odcedzić i pozostawić do ostudzenia.

    Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę, sól, mąkę.

    Wsypać ugotowaną soczewicę i zagnieść jednolite ciasto, wyrabiać 5 minut, przykryć misę ściereczką i odstawić na 4 godziny.

    Następnie przełożyć ciasto do dużej keksówki (ok. 15x28), wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem lnianym, odstawić do ponownego wyrośnięcia, około 2-3 godziny).

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20-25 minut. wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Siemię lniane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować